A MEGFELELŐ KÉZMOSÁS AZ ELSŐ LÉPÉS AZ EGÉSZSÉGES KÉZHEZ ÉS A VÍRUSOK ÉS FERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSÉHEZ

Hidratált és táplált bőr

A kézmosás mellett a megfelelő testápolás is elengedhetetlen a vírusok leküzdéséhez és távol tartásához.

A továbbiakban ismertetjük, hogy mit tehetünk a koronavírus megelőzése érdekében a kézhigiénia és a hidratálás terén.

A kézmosás fontossága a mindennapokban a WHO ajánlásai szerint

Az Egészségügyi Világszervezet szerint „a betegségeket hordozó multirezisztens kórokozók meghonosodtak a jelenlegi társadalomban. Ezért az új fertőzési gócok leküzdésének és megelőzésének egyetlen módja az olyan alapvető megelőző intézkedések bevezetése, mint a kézmosás, amely elengedhetetlen fontosságú a személyek biztonságához.”

A WHO szerint a megbetegedést csak egy lépés választja el a nem megfelelő kézhigiéniától.

Megelőzhető-e kézmosással a koronavírus?

A válasz az, hogy igen és igen. A kézmosás az egyik legfontosabb intézkedés a vírusfertőzés elkerülésére. Ha már itt tartunk, nézzük, melyek a követendő gyakorlatok a fertőzés kockázatának megelőzése érdekében:

 1. Maradjunk otthon, ha csak lehetséges.
 2. Tartsuk be a közösségi távolságtartás szabályait.
 3. Megfelelően mossunk kezet.
 4. A könyökhajlatunkba köhögjünk.
 5. Fertőtlenítsünk azokat a tárgyakat és felületeket, amelyek érintkezhettek a vírussal.
 6. Az utcáról hazaérve öltözzünk át, és mossuk ki a kinti ruhánkat.
 7. Gyakrabban zuhanyozzunk és fokozottabban figyeljünk a személyi higiéniára, különösen az utcáról hazaérve.
 8. Tünetek jelentkezése esetén forduljunk egészségügyi szakemberhez.

Ezért mind a lezárás alatt, mint pedig a jövőben tartsunk be minden óvintézkedést, és annyiszor végezzük el a kézmosás egyszerű gesztusát, ahányszor a napi rutinunk azt szükségessé teszi.

A kórokozók elsősorban a kezünkön keresztül terjednek, mivel önkéntelenül is megvakarjuk az arcunkat vagy a kezünkkel a szánkhoz vagy a szemünkhöz érünk.

Hogyan mossunk megfelelően kezet?

A megfelelő kézmosás alapjai öt lépésben:

 1. Nedvesítsük be a kezünket vízzel.
 2. Vegyünk annyi szappant, amennyi mindkét kezünkre elég.
 3. Alaposan dörzsöljük át a kezünket. Ebben a lépésben gondosan át kell dörzsölnünk mindkét tenyerünket, és alaposan meg kell tisztítanunk az ujjaink közötti részt, valamint a kézhátat és az ujjbegyeket is.
 4. Végül törülközővel vagy eldobható papírtörülközővel alaposan töröljük szárazra a kezünket, és tisztítsuk meg a korábban megnyitott csapot is.

Ezeket a lépéseket itt láthatja részletesen.

Milyen helyzetekben ajánlott kezet mosni?

A nap során, felkeléstől egészen lefekvésig gyakran kezet kell mosnunk, mivel a kezünk folyamatosan érintkezik a bennünket körülvevő tárgyakkal és felületekkel mind otthon, mind pedig munkába menet, a szupermarketekben, a gyógyszertárakban és más helyeken is.

Milyen helyzetekben ajánlott tehát kezet mosni? Többek között az élelmiszerek megérintése előtt és után, étkezés előtt, köhögés esetén, beteglátogatás, illetve pénz érintése után.

A vírusok és a baktériumok ezekben a helyzetekben fokozottan jelen vannak, és a fertőzés veszélye akár egyetlen érintésen múlhat.

A bőrszárazság, a bőrirritáció és a bőr érzékenységének megelőzése érdekében a bőr hidratálása és táplálása is lényeges.

A bőrünk és a pH megfelelő ápolása is rendkívül fontos, mivel a bőrünk védőpajzsként szolgál, amely akadályt képez a külső tényezőkkel, például a szennyeződésekkel, a hőmérséklet-változással és a baktériumokkal szemben, de ugyanakkor más belső tényezőkkel, például az életkorral és a hormonokkal szemben is.

Az állandó és intenzív vizes-szappanos tisztálkodási rutin hatására a bőrünk pH-értéke felborul, amit a lipidréteg megérez, és vízhiányos állapottal, szárazsággal, kipirosodással vagy akár érzékenységgel is jelezhet.

A Lactovit bőrtápláló formulái óvják a bőr lipidrétegét, ezáltal megelőzik a bőr vízhiányos állapotát.

Napjainkban tehát a megfelelő kézhigiénia kulcsfontosságú tényező a szervezetünk védelméhez. Másrészt a kéz hidratálása immár ennek a folyamatnak a részévé vált: a hidratáló testápolók vagy krémek rendszeres használata hozzájárul az optimális hidratáltság fenntartásához.

Nem szabad megfeledkeznünk a testünk hidratálásáról sem: az ajánlott napi folyadékmennyiség elfogyasztása, valamint a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag ételek fogyasztása segít szabályozni a bőrünk hidratáltságát.